Det finns inget som säger att en webbplats måste byggas om jätteofta, en ordentligt genomtänkt och korrekt byggd WordPress-sajt kan absolut fungera bra och vara värdefull i många år. Att göra förändringar och uppdateringar i innehållet är inte heller något självändamål, det kanske inte behövs på alla sajter eller i alla branscher och verksamheter. Men en sak måste du tänka på att uppdatera, nämligen WordPress kärnfiler, plugins och temafiler. Sådana uppdateringar kan du inte strunta i. Varför? Av flera anledningar:
Säkerhet
Det viktigaste skälet till att köra versionsuppdateringar på din sajt! WordPress är tyvärr ett vanligt mål för hackare och andra elaka typer på nätet, och därför jobbar WordPress’ utvecklare och säkerhetsteam ständigt med att upptäcka och ”laga” potentiella säkerhetshål och -risker. Sådana ”lagningar” lanseras som en WordPress-uppdatering, en uppdaterad version helt enkelt. Se det som att en ny version släpps för ditt operativsystem eller för en programvara på din dator.
Om du inte uppdaterar till senaste versionen så låter du de kända säkerhetshålen finnas kvar på din sajt, vilket betyder att förr eller senare kommer din sajt möjligen bli hackad – eftersom även hackare känner till dessa möjligheter att ta sig in med malware (skadlig kod). Blir du hackad så kan det ju påverka ditt företag och dina affärer, genom att värdefullt eller konfidentiellt material försvinner eller pga att din sajt är otillgänglig och inte kan besökas av dina kunder.
Risken finns också att felaktigt (kanske genant och ”avklätt”…) innehåll placeras på din sajt utan att du har access att ta bort det, eller att spam skickas ut från din e-postadress utan din vetskap. Som du förstår kan det kosta dig både tid, energi och pengar att reparera en sån här säkerhetsrisk.
Prestanda och effektivitet
WordPress-teamet gör hela tiden systemets kärna snabbare och mer effektivt. Att hålla WordPress uppdaterat innebär att din sajt har så hög prestanda som möjligt.
Funktionalitet och kompatibilitet
Större lanseringar av WordPress-versioner och plugins brukar innehålla förbättrade funktioner och verktyg vilket låter dig få ut mesta möjliga av din sajt. Gamla plugins och funktioner kan dessutom sluta fungera med tiden, om de inte hålls uppdaterade. Uppdateringar gör också att sajtens funktioner fortsätter vara kompatibla med varandra, vilket också kan liknas vid en dator där operativssystem och programvaror kan bli inkompatibla om de blir föråldrade.
Användarvänlighet
Många WordPress-uppdateringar gör systemet snabbare, enklare och generellt trevligare att använda för både dig och dina besökare.
Tänk på framtiden
Förr eller senare kommer du antagligen vilja göra ändringar på din sajt, större eller mindre. Lite större förändringar, eller förbättrade funktioner, kommer troligtvis kräva den senaste versionen av WordPress. Exempelvis om du vill använda ett särskilt plugin för att bygga in en särskild funktion, då kanske det inte fungerar med en gammal version av WordPress. Genom att uppdatera regelbundet så åtgärdar du små ändringar och buggar löpande, men om du inte gör det på ett eller ett par år så är risken betydligt högre att en uppdatering leder till krångel. Det kan bero på att alla de små buggfixar som skett under den tid du inte uppdaterat, liksom ”krockar” och måste redas ut. Sådana problem tar mer tid att fixa, kostar mer eftersom du kanske behöver extern hjälp, och risken finns att information går förlorad.
Så, är du övertygad ännu? Efter den här skrämmande listan vill du förhoppningsvis lära dig hur man uppdaterar sin WordPress-sajt. Och det ska du få lära dig!
Bravos serviceavtal
Men! Om du nu känner ”suck, detta kommer jag aldrig orka göra” eller ”suck, detta kommer jag aldrig komma ihåg”. Eller ”suck, jag blir livrädd av att tänka på att behöva göra detta”. Då har vi en praktisk tjänst som hjälper dig, nämligen vårt serviceavtal. Denna tjänst innebär att vi ser över alla versionsuppdateringar samt säkerhetskopior minst en gång i månaden. Backuper lagras, SSL-certfikat kontrolleras, alla uppdateringar körs – och vi meddelar dig varje gång detta har gjorts. Om du vill ingår även hosting/webbhotell i kostnaden.
Våra serviceavtal finns i tre varianter, och kan också skräddarsys när det behövs. De har ingen bindningstid, samt tre månaders uppsägningstid.
Vill du uppdatera WordPress på egen hand? Då gör du så här!
- Inne i WordPress kontrollpanel, gå till menyfliken Panel > Uppdateringar.
- Här listas tillgängliga uppdateringar, uppdelat i WordPress-kärnfiler, plugins, teman och översättningar.
- Om du uppdaterar regelbundet och ofta så är det i regel inga problem att köra uppdateringarna direkt. Men om det dröjt länge sedan du gjorde det bör du först ta backup av din sajt. Att ta backup gör du enklast med ett plugin – se några tips i nästa avsnitt av den här artikeln
- WordPress-kärnan uppdaterar du genom att klicka på den blå Uppdatera-knappen. Uppdateringen börjar köras och sköter sig själv. Vänta helt enkelt tills du får meddelandet att uppdateringen är genomförd.
- Plugins uppdateras i listan på mitten av sidan. Bocka för de plugins du vill uppdatera, och klicka på Uppdatera-knappen. Kika här på kompatibiliteten för varje plugin, så att du kör de som är lämpliga att köra. Men kanske avvaktar någon månad eller två med de som inte är lämpliga att köra redan nu. Uppdateringarna börjar köras och sköter själva. På den nya sidan du hamnar på ska du bara invänta meddelandet att alla uppdateringar är klara. Testa därefter att funktioner fungerar som de ska.
- Tema-uppdateringar syns längst ned på sidan. Bocka för de teman du vill uppdatera och klicka på Uppdatera, så körs uppdateringarna av sig själva. När det gäller teman är det viktigt att ev egna anpassningar gjorts i ett s k child theme, annars kommer sådana ändringar skrivas över. Om inga särskilda, egna anpassningar gjorts i temats filer så är det inga problem att uppdatera temat (även om det inte skulle finnas något child theme).
- Ibland finns även uppdateringar för översättningar, dessa visas då längst ner på sidan. Kör även dessa på samma sätt som vi beskrivit ovan.
Tips! Plugins för att göra backup och uppdatering av WordPress
- InfiniteWP. En av våra favoriter! Kräver lite mer kunskap för att sätta upp (det är ett externt verktyg och inte bara ett plugin) men supersmidigt och praktiskt för att sköta både uppdateringar och backup. Finns dessutom ett gäng addons (vissa kostar extra) för att addera fler användbara funktioner.
- Duplicator. Ännu en av våra favoriter. Kan även användas för att migrera en hel sajt till en ny domän. Finns i gratis version samt betalversion.
- UpdraftPlus. Populärt och högt betygsatt plugin som låter dig göra backup och spara till t ex Dropbox, Amazon S3, FTP, Google Drive, e-post etc. Kan även ställas in att ta automatiska, schemalagda säkerhetskopior av din hemsida.
- All-in-One WP Migration packar ihop och komprimerar din sajts filer och databas, så du kan lagra den på valfri plats och också återskapa sajten från din skapade kopia. Görs i endast ett par klick.