10 bra webbtjänster och -verktyg för småföretagaren

Det finns mängder av bra (och ofta gratis) verktyg och tjänster på webben. Här är några av dem som vi på Bravo tycker är riktigt användbara för varje egenföretagare.

Hem » Kunskapsbank » 10 bra webbtjänster och -verktyg för småföretagaren

Om du liksom jag är en ”list-person” kommer du älska Trello. Det är kostnadsfritt att skapa ett konto, där du kan lägga upp s k boards. I denna skapar du därefter listor, som i sin tur innehåller kort. Ett kort har dels en rubrik och kan även innehålla beskrivning, checklistor, deadlines, länkar mm. På varje kort kan kommentarer lämnas, både av dig och dina team-medlemmar eller kollegor som du kan dela dina boards med. Detta gör Trello till ett utmärkt verktyg vid samarbeten och gemensamma projekt.

Trello är webbaserat och gratis, och där finns även ett gäng appar så att du kan använda Trello i datorn, surfplattan eller mobilen utan att behöva logga in i ett webbläsarfönster.

Asana liknar Trello med sina boards, men här kan du välja att strukturera upp dina projekt som listor också. Schemalägg, anteckna, delegera/dela, och gruppera i projekt eller områden. Här finns också en kalendervy som är ett plus, framför Trello.

Detta är en dröm för dig som gillar att anteckna, göra listor eller katalogisera material. Skapa obegränsat antal anteckningar och katalogisera dessa i anteckningsböcker (vilka i sin tur kan grupperas i buntar). Anteckna text, listor, bilder, länkar – vad du vill. Det går även att sätta deadlines på anteckningarna, och dela böcker med kollegor eller samarbetspartners.

Gratisversionen räcker riktigt långt gällande utrymme och trafik, men det går även att uppgradera till Premium för en liten slant i månaden.

Behöver du skicka filer, fler eller för stora för att det ska vara smidigt att mejla? Använd WeTransfer! Skicka upp till 2 GB till en eller flera mottagare som får en länk där de kan hämta filen/filerna.

Liknande tjänst som också är bra: Sprend

Det här är ett ypperligt verktyg om du vill ”bläddra” bland färger. T ex för att leta fram den exakt perfekta profilfärgen till ditt företag, skapa färgscheman med flera färger som kompletterar varandra – eller om du behöver färgkoden till en viss kulör.

Bra bilder är superviktigt för att skapa ett proffsigt intryck på din hemsida – tro mig, det är inget man bör kompromissa med. Att anlita en fotograf och producera egna bilder är kanon om man ser till resultatet, men för många småföretagare är det alldeles för dyrt – särskilt om man är nystartad och ska bygga upp en första hemsida. Bildbanksbilder kan i så fall vara en alternativ väg att gå, men bildrättigheter kan också kosta en slant. Ofta är det värt några hundralappar för att få en bild som passar ändamålet perfekt, och en av våra favorit-bildbanker är i så fall Adobe Stock.

Du kan även leta på Unsplash eller Pixabay efter gratis bildbanksbilder. Här är alla bilder royaltyfria och gratis att använda. Beroende på bransch och stil så är det olika lätt att hitta bra bilder – ta en titt!

Väldigt många är osäkra på vad de har för webbhotell, var är egentligen domänen registrerad, vilka namnservrar används eller var styr jag egentligen var mejlen hamnar? En djungel. Med verktyget Whois Lookup kan du göra en sökning på ditt domännamn, och få upp vilken registrar den finns hos, vilka namnservrar som används, var hemsidan hostas mm.

Perfekt för att dela dokument med kunder eller kollegor – och det mest perfekta är att dokumenten blir dynamiska och automatiskt uppdaterade i realtid. Utmärkt för att samarbeta i samma dokument, och slippa förvirringen med olika filversioner och risken att skriva över ändringar. I Google Dokument (eller Google Docs) kan du jobba med textdokument, kalkylark och presentationer. Vill du skapa formulär (t ex enkäter eller utvärderingar) så kan du göra det superenkelt i Google Drive som du också når med ditt Google-konto.

Dela kalendrar med kollegor, kunder eller familjen – välj vad andra ska kunna se och göra i dina kalendrar, och vad som ska vara privat och endast synligt för dig. Alla Google-verktygen är gratis och webbaserade, men det finns en drös med appar så att du får smidig access i mobilen, surfplattan eller datorn utan att behöva använda webbläsare.

Hoppas du vet att ”tjena123” eller ”pussochkram” inte är helt lyckade lösenord, ur säkerhetssynpunkt. Se till att ha längre lösenord som innehåller både små bokstäver, stora bokstäver, siffror och skiljetecken. Det är såklart också viktigt att inte använda samma lösenord överallt, och att ändra lösenordet regelbundet. Här är två sajter där du på ett ögonblick kan generera säkra lösenord:

LastPass »
Generate password »

Har du fler tips på tjänster och verktyg som småföretagare kan ha nytta av? Tipsa oss gärna!

Bli uppringd!

Lämna ditt namn och telefonnummer så ringer vi upp så snart vi kan.